Gewoontes veranderen, hoe werkt dat?veranderen, persoonlijke ontwikkeling, ondernemen, gewoonten, gewoontes, gewoonte aanpassen

Zoals je in mijn vorige blogs hebt kunnen lezen wil ik meer uit mijn leven halen door in eerste instantie meer uit een dag te halen. Ik moet dan een aantal gewoontes veranderen. De eerste stap die ik zet om dit te realiseren is vroeger opstaan om meer effectieve tijd te creëren. Om 5.30u wil ik naast mijn bed staan.

WATTT om 5.30u???

Ja, echt! Ik denk namelijk dat dit mijn sleutelgewoonte is.

Benieuwd wat een sleutelgewoonte inhoudt en hoe je de jouwe kunt vinden? Lees dan: Sleutelgewoonte, de weg voor grote veranderingen!?

Een sleutelgewoonte vinden is één ding.

Hoe verander je een gewoonte?

is de volgende vraag. Hier biedt gewoonte-goeroe Charles Duhigg hulp.

Als je een gewoonte wil veranderen, kijk je eerst naar wat de gewoonte of routine in beweging zet. Charles Duhig noemt dit ‘het signaal’. Op het signaal reageer je met een routine om een verwachte beloning te krijgen.

gewoonten, gewoontes, veranderen gewoonte, Charles Duhigg, veranderen, persoonlijke ontwikkeling, balans werk en leven

Voor mij is bijvoorbeeld ’s avonds op de bank zitten een signaal om ook maar meteen een zak chips open te trekken (oh, wat voelt dit fout nu het op ‘papier’ staat).

De directe beloning is wel duidelijk hier, alleen is er volgens Duhigg sprake van een achterliggende behoefte, of zoals hij het noemt, een hunkering. En die moet je ontdekken.

Zijn boodschap:

‘Leer het signaal dat een gewoonte instart herkennen en ontdek wat de hunkering is.

Creëer dan een gewenste routine die dezelfde hunkering voedt.’

In het geval met de zak chips: de hunkering is zeker niet het stillen van honger. Het eten van een appel werkt namelijk niet. Daar gaat die zak chips gewoon achteraan. Het zal iets te maken hebben met verveling, maar goed, het niet eten van chips is niet mijn sleutelgewoonte, dus ik laat dit nog even voor wat het is.
[trekt zak chips open, terwijl ze verder schrijft…. ;-)]

Goed, terug naar het eerder opstaan. Ik moet

het signaal herkennen en de routine onder de loep nemen.

Het signaal is erg duidelijk: de wekker! Mijn routine is ook duidelijk, alleen wel een tikje beschamend nu ik het op papier zet. Mijn telefoon is mijn wekker. Om deze uit te zetten, moet ik dus mijn telefoon pakken. En dit zet de routine van Facebook checken, Nu.nl nalopen en e-mails lezen in werking. Voor ik het in de gaten heb, ben ik een uur verder.

In die tijd kan ik prima iets nuttigs doen.

Wat is nu de hunkering? Wat zit er achter het snoozen en facebooken, nu.nl’en en mailen? Ik kan je zeggen dat dit weinig te maken heeft met op de hoogte willen zijn van wat er op de wereld gebeurt. De hunkering zit in even nog aan niets willen denken en de warmte en geborgenheid van mijn dekbed.

Kan ik die behoefte ook vervullen als ik wel uit mijn bed stap?

Ik denk van wel. Ik ga het proberen met een duidelijke taak die een bepaalde focus vereist (even aan niets denken) én een warm trainingspak en heerlijke kop thee met honing (warmte en geborgenheid).

Ik weet dat dit het nog niet helemaal gaat oplossen.

De verleiding om toch mijn telefoon te pakken is te groot.

Dus die gaat mijn slaapkamer uit. Ik word weer wakker gemaakt door een ouderwetse wekker.

Volgende week ga ik starten. Ik heb een hele lijst opgesteld met taakjes die al eeuwig op de plank stof liggen te vangen en maar in mijn hoofd blijven spoken en energie vreten als een ouderwetse, logge wasdroger.

Deel dit bericht

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *