Mijn eerste keer als schrijftrainer voor bedrijven


Voor alles is een eerste keer. En eerste keren zijn altijd een beetje spannend – het zijn de momenten die het leven interessant maken én de momenten waar je later de meeste herinneringen aan hebt.

Het was voor mij niet nieuw om voor een groep te staan en ook niet om mensen iets te leren, maar een echte schrijftraining geven met eigen lesmateriaal – dat had ik nog niet eerder gedaan. Het voorbereiden was al een feest, de training geven was nog leuker.

Ik ben met de uitnodiging maar gelijk praktisch begonnen:

Naar welke schrijftraining ga jij?

Dit is een training om mensen beter en gemakkelijker te laten schrijven. Adviseurs leren hier om wervende advertenties te schrijven. Dit vinden adviseurs vaak lastig omdat ze liever praten dan schrijven. Als ze dan toch moeten schrijven, dan is het handig om ze hier een cursus voor te laten volgen

Ben jij een adviseur en heb je een bloedhekel aan het schrijven van advertenties maar moet je dit toch doen? Kom dan naar de schrijftraining. Hier leer jij snel en gemakkelijk een advertentietekst schrijven, zodat je snel door kunt naar die afspraak met een ondernemer.

D-day

Met gezonde spanning stap ik het lokaal in – lekker vroeg zodat ik de zaal even in me op kan nemen, de spullen rustig kan klaarleggen en m’n laptop kan aansluiten.

Ik heb er zin in! Nu maar hopen dat de cursisten (haha, klinkt dat even lekker!) dat ook hebben.

En dan druppelen ze langzaam binnen…

De ervaren en tikkeltje eigenzinnige verhuuradviseurs van bedrijfsruimtes. Ik weet al dat ze niet en dan ook echt NIET van schrijven houden. Praten kunnen ze wel! Heel goed zelfs

En dat is dan ook de uitdaging van deze schrijftraining

Hoe krijgen ze de mooie gesprekken die ze voeren op papier? Als ik ze met ondernemers hoor praten, dan is dat leuk, informeel en krachtig. Hoe kan het dat diezelfde adviseurs op papier ineens heel wollig zijn en enorm lastige woorden gebruiken?

Om dat wat erin zit, er ook uit te halen hebben we geoefend met:

  • Praat met mij – van schrijftaal naar spreektaal (cut the crap)
  • Praat met mij – spreek de ondernemer direct aan
  • Van eigenschap naar winst
  • En: get over yourself! Wat wil de ondernemer lezen vs wat wil jij vertellen?

En dit hebben we gedaan met praktijkvoorbeelden

We hebben de huidige advertenties besproken en gekeken hoe je deze kunt ombuigen naar een pakkende tekst. We hebben gesproken (jaja, dat vonden ze fijn) over wat een ondernemer nu echt belangrijk vindt om te weten, wat ervoor zorgt dat zij de ruimte wil zien en dat hij zijn plan instuurt.

Hoe het ging?

Het was leuk! En interessant! En het gaf me enorm veel energie. Vooral omdat de adviseurs met een paar kleine aanwijzingen en voorbeelden al erg snel tot mooie teksten kwamen.

Get over yourself! Toch?

Oh ja – de adviseurs vonden het ook heel leuk.

Ze waren zelfs enthousiast. Ik kreeg reacties als:

  • Zo wordt het schrijven inderdaad makkelijker
  • Zo had ik het nog niet bekeken, dit maakt het een stuk beter leesbaar
  • Oh, maar ik kan nog wel even doorgaan hoor
  • Komt er nog een vervolg of een evaluatie, dat we nieuwe advertenties gaan bespreken?

Wil je ook een incompany schrijftraining voor je bedrijf?

De voordelen van een incompany schrijftraining

Met een schrijftraining op maat duik je gelijk je eigen praktijk in. Je verspilt geen tijd aan algemene schrijfregels of het schrijven van teksten die je toch nooit gebruikt. Je richt je alleen op jouw werk en jouw schrijfsels. Je hoeft ook geen schrijver te worden – je moet alleen advertenties leren maken die jouw doelgroep aanspreken. En als je weer op je werkplek zit en een advertentie moet schrijven, dan heb je een aantal mooie voorbeeldteksten die je zo kunt gebruiken. Lekker praktisch toch!

Deel dit bericht

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *