Geen inspiratie? Geen probleem!


Geen inspiratie? Geen probleem!

 

Wat is het fijn dat hard werken, zwoegen en zweten zonder inspiratie toch iets moois op kan leveren.

Want wat was het hard werken vorige week en afgelopen weekend.

Schreef ik eerder nog drie blogs, verschillende webteksten én een beleidsplan achter elkaar, vorige week heb ik bijna een hele week gedaan over twee teksten. Aan het onderwerp lag het niet, ik kreeg een prachtig verhaal in mijn schoot geworpen.

Hoe kan dat dan toch?

Vorig jaar ben ik bij een lezing van Elizabeth Gilbert geweest over haar boek Big Magic en zij gaf aan dat creativiteit buiten ons plaatsvindt en ons komt helpen als zij daar zin in heeft. Het deed me denken aan een huiskat. Die komt ook niet bij je omdat jij daar behoefte aan hebt. Als ze bij je komt, dan is dat omdat zij dat wil of iets van je nodig heeft. Nee, creativiteit is zeker geen trouwe hond…

creativiteit-is-net-een-kat

Ik heb haar (en met haar bedoel ik ‘mijn’ creativiteit en niet Elizabeth Gilbert, alhoewel ik denk dat zij me ook goed kan helpen bij het schrijven) gevraagd, gesmeekt, bedreigd om te helpen, maar ze kwam niet.

Wat nu? Even iets anders doen, een rondje lopen, het laten rusten tot morgen? Maar wat als het morgen ook niet komt? Er is nu eenmaal een deadline.

Ik kan blijven rondlopen tot ik een ons weeg, maar er moet gewerkt worden. Dus dat ben ik gaan doen: Hard werken en zwoegen en zweten. Schrijven, schrappen, woorden en zinnen verplaatsen. Het nog een keer overlezen, weer de helft schrappen. Er zat niets anders op!

Creativiteit is niet iets waar je op kunt zitten wachten.

Schrijven is mijn werk en daar hoort soms heel hard zwoegen bij.

En als dan aan het eind van het harde werken de reactie van de opdrachtgever ‘Wauw, super!’ is, dan weet je dat als de creatieve flow en inspiratie er even niet is, je toch bergen kunt verzetten door simpelweg je taak uit te voeren.

Dus, heb je een creatief beroep en laat jouw creativiteit je in de steek? Raak niet in paniek, ga ook niet eindeloos andere dingen doen, maar begin ‘gewoon’ aan je taak. Schrijf een paar zinnen, zet een paar lijnen op papier, maak een mindmap met termen, pak je klei op en ga!

En gewoon omdat ze enorm leuk zijn nog wat afbeeldingen van ‘How to be a cat’ en neeeeee, ik ben geen kattenmens. Geef mij maar een good old trouwe hond.

be-cat15
how_to_be_a_cat_4
be-cat9

Deel dit bericht

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *