Sleutelgewoonte: de weg voor grote veranderingen!? 1brake_build_habits

Als ondernemer is het belangrijk om voortdurend kritisch naar jezelf en je leven te kijken. Je werk en privéleven lopen vaak door elkaar.

In mijn vorige blog heb je kunnen lezen dat ik vooral mijn privéleven op een laag pitje heb gezet en dat ik hier klaar mee ben. Alleen zit minder werken er niet in, dus zal ik op een andere manier moeten gaan werken en leven.

Mijn doel is om meer effectieve tijd te creëren op een dag om meer nuttige dingen te doen én om meer tijd te hebben voor alle dingen die het leven zo leuk maken. Kortom, om op alle vlakken meer uit een dag te halen en zo uiteindelijk meer uit mijn leven te halen.

Hiervoor moet ik wat gewoonten en routines veranderen.

Nu gaat het ontwikkelen van een gewoonte best snel. Er één aanpassen is een heel ander verhaal. Meerdere gewoonten aanpassen is nog lastiger! Hoe ga ik dit dan aanpakken?

Gelukkig is er een oplossing:

verander / creëer een sleutelgewoonte en de rest volgt vanzelf…Of dat waar is? Dat ga ik ondervinden.

Ik zal eerst uitleggen wat een sleutelgewoonte precies is en hoe ik die van mij vond.

Zoals gezegd moet ik diverse gewoonten aanpassen, alleen weet ik ook dat voor mij niet werkt om rigoureus dingen te veranderen (zie mijn vorige blog over een ezel en heel veel kapotte stenen).

Als ik het boek ‘Macht der Gewoonte’ erbij pak, dan lijkt het alsof schrijver Charles Duhigg me kent. Hij geeft aan dat je niet alle gewoonten hoeft aan te pakken, maar je moet richten op één sleutelgewoonte.

Een gewoonte die als katalysator andere veranderingen in werking kan zetten.

Ik bedenk me (en dit is puur mijn eigen theorie) dat het een gewoonte moet zijn die redelijk gemakkelijk aan te passen is, maar wel een bepaalde discipline vergt. Want discipline op één gebied, kan leiden tot discipline op ander gebieden.

Klinkt goed toch!

Nu op zoek naar mijn sleutelgewoonte

die me gaat helpen om meer tijd te creëren.

Een kritische blik op mijn tijdsbesteding en wat gesprekken met anderen geven me mooie inzichten. Het is niet eens altijd zo dat anderen direct een oplossing hebben, vaak worstelen ze met hetzelfde, maar door hardop uit te spreken hoe ik mijn dagen indeel wordt me veel duidelijk.

Ik kom uit op een heel lijstje met wat ik ‘verloren’ uren noem en schrijf op wat ik in die uren doe, mijn routines dus.

Een verkorte versie:
– Ik ben een snoozer in de ochtend en
– een bankhanger, serie-kijker in de avond
– Ik blijf te lang plakken als ik Fynn bij z’n oppasadres ophaal
– Ik ben een notoire multitasker, terwijl ik weet dat dit hier meer tijd mee verlies dan win.
– De koelkast en voorraadkastjes zijn bijna altijd leeg, zodat ik elke dag boodschappen moet doen voor het avondeten.
– En zo zijn er nog wel wat punten

Handig zo’n lijstje, alleen heb ik bij elk punt wel een theorie waarom het mijn sleutelgewoonte kan zijn. Mmmmmm, en nu?

Net als dat je ineens overal leest over vakanties naar Bali als je zojuist hebt geboekt, kom ik plotseling overal artikelen over gewoonten tegen.

Ik sla de Happinez open én daar staat ze: Gretchen Rubin, schrijver van Het Geluk Project, met precies de opmerking de mij verder helpt:

‘Denk aan jezelf, waar jij van houdt, wat jou aanspreekt en wat je in het verleden is gelukt.
Als je een gewoonte probeert te cultiveren die heel goed bij jou past, 
dan heb je een veel grotere kans van slagen.’

Met dit in mijn achterhoofd bekijk ik het lijstje opnieuw. Ik bedenk me hoe heerlijk ik het vind om soms echt alleen te zijn en rust om me heen te hebben. Dat kan eigenlijk alleen maar in de vroege ochtend, als iedereen in huis nog in bed ligt en er nog geen mens op straat is. Ik herinner me dat als ik vroeger een verslag moest afronden ik liever mijn wekker op tijd zette, in plaats van met een kop koffie de halve nacht doortrok.

Ik ben in de ochtend nu eenmaal het meest productief. Daar ga ik om te beginnen een extra uur pakken.

Goed, ik heb dus een extra uur op een dag!

Hoe ga ik zorgen dat ik ook daadwerkelijk eerder opsta? En wat ga ik met dat uur doen? En is dit mijn sleutelgewoonte? Allemaal vragen waar ik snel antwoord op ga krijgen.

Deel dit bericht

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Sleutelgewoonte: de weg voor grote veranderingen!?