In balans met de seizoenen: zaaien en oogstenbalans, seizoenen, persoonlijke ontwikkelingDe afgelopen maanden was ik als een wervelwind. Stilstaan was geen optie. Er moest gewerkt worden. Het werd tijd dat ik iets deed met al die ideeën van mij.

En dat heb ik gedaan. Ik heb twee websites uit de grond gestampt, ik schrijf artikelen voor een online magazine en ik heb fijn samengewerkt met diverse opdrachtgevers. En ja, er zijn ook opdrachten afgeketst waar ik veel tijd en moeite in had gestoken en dat deed pijn.

Die enorme drang om te creëren kwam terwijl ik in een periode zat van stilstaan en nadenken over ‘Wie ben ik?’ ‘Wat wil ik?’ ‘Wat past bij mij en wat niet?’ Ik verslond boeken over persoonlijke ontwikkeling en opeens was dat voorbij. Het viel me voor het eerst op toen ik zat te lunchen met een vriendin. Zoals zo vaak spraken we over waar we staan in het leven en wat we willen. Dit zijn normaalgesproken intense gesprekken, maar op de een of andere manier was ik er nu niet bij met mijn hoofd. Zag ik het belang er niet meer van in? Was ik klaar met dat soul searching? Ik dacht alleen maar: het zal allemaal wel, ik moet maar gewoon eens iets gaan doen.

Vorige week zat ik ineens weer met een schrift op mijn schoot om de voorgaande periode te evalueren. De vragen kwamen weer: ‘Wat heb ik gedaan?’ ‘Wat is goed gegaan en wat niet?’ ‘Waar kreeg ik energie van en wat kostte vooral veel energie?’ En ja, ik pakte er ook weer een boek bij. En misschien niet geheel toevallig, ging dat boek over de vier seizoenen en welke invloed die op ons kunnen hebben.

In het kort geeft het boek aan dat de lente een periode is van activiteit en kansen en het moment om te zaaien. In de zomer bouw je dit verder uit en ga je vol energie door met creëren. De herfst is een periode van evaluatie. Hier bekijk je wat al die activiteit in het voorjaar heeft opgebracht. Een tijd voor levensvragen en leren van wat er is gebeurd. De winter is vervolgens voor rust en bezinning. En ook om langzamerhand alweer plannen te maken voor de lente.

Is het toeval dat dit precies overeenkomt met hoe ik mij voelde en hoe ik te werk ging? Misschien. Ik ga me er in ieder geval in verdiepen en bekijken wat ik hiermee kan doen. Daar is het nu toch de tijd voor J

En misschien ligt daar wel het antwoord waarom het ene idee is uitgebloeid en het andere is doodgebloed. Is het (juiste) zaadje wel op het juiste moment gepland???

Deel dit bericht

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *